Duurzaam energieverbruik 
= slim energieverbruik èn energieproductie

Energetisch renoveren van de woningen voor een lagere energiefactuur én lagere CO2 uitstoot

Status

In uitvoering

Omschrijving

De particuliere huishoudens produceerden in 2019 53,57% van de CO2 uitstoot in Holsbeek. Dit betekent het verwarmen van onze woning en het electriciteitsverbruik.
Dit kan en moet beter, voor het klimaat echter ook voor de energierekening van elk gezin! Daarom zetten we in 2022 sterk in op het energetisch renoveren van de woningen. 

Ongeveer de helft van de Holsbeekse woningen is 50 jaar oud. Die oudere huizen zijn vaak slecht geïsoleerd en hebben nog veel potentieel voor energiebesparing. Door in te zetten op deze werf en goed energetisch te renoveren, dragen de eigenaars significant bij aan de energie- en klimaatdoelstellingen èn verhogen ze ook het wooncomfort, verlagen ze structureel de energiefactuur en creeëren ze een meerwaarde van de woning.

In 2022 zetten we ons doel op zoveel mogelijk inwoners aanzetten tot de renovatie van de woning:

  • minimum 20 renergetische renovaties ondersteund door het Energieloket,
  • 1 wijkproject
  • met de thermografische kaart brengen we het energieverlies in kaart en sporen we vele mensen aan tot concrete en gerichte actie.

Er is nog veel werk te doen en de gemeente kan die renovaties niet zelf doen. Ze kan wel de nodige informatie en ondersteuning aanbieden via de volgende acties en diensten: 

1/ Het energieloket

2/ Thermografische luchtfoto's van de daken in Holsbeek

3/ Ga zelf aan de slag met ‘Mijn Warm Huis

4/ Collectieve aanpak van renovaties: Bergeveld