Activiteiten in het kader van de Week van de Duurzame Gemeente

De gemeente Holsbeek neemt actie om een duurzame en leefbare gemeente te zijn en te blijven. Het betreft hier duurzaamheid in de brede zin dus het gaat hier zowel over natuur en energie als armoede en vrede. Want zoals de slogan van de Verenigde Naties het zegt: "Iedereen moet mee en we laten niemand achter". 

We hebben een divers aanbod van inspirerende en informerende activiteiten verspreid over de maanden september en oktober. We integreren hierbij ook de activiteiten in het kader van de Vredesweek want zonder vrede geen duurzame ontwikkeling (SDG 16). Vrede en veiligheid zijn essentieel om duurzame ontwikkeling te bevorderen en dat ervaren we allemaal vandaag.

Opgelet! Voor sommige activiteiten dien je vooraf in te schrijven. Dit kan door te klikken op "Inschrijving" bij de activiteit(en) naar keuze. 

Vergeet ook niet tijdig je gratis boom of plant te bestellen via de Behaag je tuin-actie

Het programma:  

Vrijdag 16 september: Vredeswandeling naar de Vredesvlam 
Op iniatief van De Switch in samenwerking met de GROS (Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking) en De Vrienden van de Vlam.
We verzamelen om18.30u en vertrekken om 18.45u richting de Vredesvlam vanuit 3 vertrekplaatsen: bib Holsbeek, parking Kasteel van Horst en de Switch.
Aankomst bij de Vlam om 19.30u met 1 minuut stilte, zang en getuigenissen. Napraten met een koekje of een soepje tot 21u.  Foto's

Zaterdag 17 september: World Cleanup Day 
Doe je mee voor een proper Holsbeek zonder afval in onze bermen en grachten? Ruim dan mee op en kom achteraf napraten met de andere Mooimakers in het gemeentehuis. We voorzien broodjes en drank.
Materiaal ophalen kan vooraf of 's morgens op het gemeentehuis. Resultaat?

Dinsdag 20 september: lezing Tom Sauer 
Professor internationale politiek Tom Sauer geeft meer duiding bij het conflict Rusland - Oekraïne. Hij probeert een volledig beeld te schetsen van het conflict en de beweegredenen van Rusland. 
Polyvalente zaal, bib Holsbeek, 20u.  Meer info
Inschrijven via internationaal@holsbeek.be of via 016 62 95 02.

Donderdag 22 september: Behaag je Tuin XL door het Regionaal Landschap Noord-Hageland.
Een experte geeft toelichting bij de planten en persoonlijk advies zodat je de juiste boom of plant kiest voor jouw tuin. Door de samenaankoop zijn het interessante prijzen en de gemeente biedt een gratis boom of plant aan voor elke tuin, terras of gevel in Holsbeek! 
Polyvalente zaal, bib Holsbeek, 20u  Meer info en de bestelcode voor je gratis boom of plant

Zaterdag 24 september:  Oogsttijd op de Bogaerdenberg
Bezoek deze bijzondere boomgaard en krijg een woordje uitleg van de creator Dirk Van den Eynde. In de voormiddag leert Dirk je hoe je een boom ent en in de namiddag geeft hij rondleidingen in de boomgaard. Picknicken kan ook. Bestel tijdig je picknick met lokale streekproducten! 
Tip: Kom met de fiets of parkeer aan het crematorium en volg de nieuwe Bogaerdenwandeling. 
Inschrijven via 016 525 900 of via https://avansa-oostbrabant.be/activiteiten/bezoek-bogaerdenberg-1 
De entcursus wordt georganiseerd iswm Velt en gegeven door Dirk. Inschrijven Entcursus
Meer info

Donderdag 29 september: lezing Dirk Draulans "Drummen op aarde"
We zijn met 7,5 miljard mensen op aarde en aardig op weg naar 9 of zelfs 10 miljard. Dirk Draulans schetst aan de hand van de evolutieprincipes van Charles Darwin hoe het zo ver is kunnen komen. De overgang naar een duurzame maatschappij zal niet gemakkelijk zijn. ‘Drummen Op Aarde’ is een ontnuchterend verhaal over minder kinderen krijgen, weerstand tegen verandering en de moeizame strijd voor een aanvaardbaar omgaan met de hulpbronnen van de aarde die we nodig hebben. 
Polyvalente zaal, bib Holsbeek, 20u - Meer info Dirk Draulans

Donderdag 6 oktober: Thermografische luchtfoto Holsbeek
Hoe goed is jouw dak geïsoleerd? De luchtfoto van de daken in Holsbeek geeft visueel een duidelijk beeld van de isolatie van onze daken. Het energieloket geeft je persoonlijk advies of begeleiding bij je renovatie. En het Energiehuis helpt je met het vinden van goede aannemers.  
Het Anker, 20u - Meer info

Iedereen welkom!